11.8°C

Ε΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ε΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

 

Το ανά τριετία, ως θεσμός πλέον, συγκαλούμενο από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, E Διεθν?ς Συνέδριο, Μουσικολογικό και Ψαλτικό, με τον γενικό τίτλο «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», θα πραγματοποιηθή το τριήμερο, Πέμπτη έως Σάββατο, 13-15 Δεκεμβρίου 2012, στην Αθήνα.
Η σύγκληση και οργάνωση ειδικά αυτού του Ε Συνεδρίου γίνεται με την συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το φετινό Συνέδριο διατηρεί τον καθιερωμένο από τα προηγούμενα Συνέδρια διττό χαρακτήρα• επιστημονικό-μουσικολογικό και ψαλτικό-καλλιτεχνικό. Ο σχεδιασμός αυτός χωράει όλους τους επιστήμονες και ψάλτες-μουσικολόγους και όλους τους ψάλτες-καλλιτέχνες και επιτρέπει την επιλογή τεσσάρων-πέντε Χορών Ψαλτών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

θεματολογία
Kάτω απ’ τον κεντρικό θεματικό άξονα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», το παρόν συνέδριο έχει ευρύ θεματικό πλαίσιο, όπως ορίζεται από τον -δανεισμένο από βυζαντινές μουσικοθεωρητικές συγγραφές- τίτλο του: «Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια της Ψαλτικής Τέχνης». Καλούνται, λοιπόν, οι επιστήμονες μουσικολόγοι και οι μουσικολογούντες ψάλτες να συμβάλουν στην ανάπτυξη του διαλόγου («Ερωταποκρίσεις») και την διασάφηση συγκεκριμένων ζητημάτων («Ακρίβεια») κατά τις ακόλουθες θεματικές πτυχές:
•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για την Σημειογραφία: Θέματα σχετικά με την εξέλιξη της σημειογραφίας και την ερμηνεία της σύγχρονης αναλυτικής σημειογραφίας.
•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για την Θεωρία της Ψαλτικής Τέχνης: Θέματα σχετικά με την Οκταηχία, την Ρυθμοποιία, την Μουσικοθεωρητική Γραμματεία και την Διδακτική της Ψαλτικής.
•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για την Ιστορία της Ψαλτικής Τέχνης: Συμβολές στην διασάφηση και περιγραφή ιστορικών γεγονότων για πρόσωπα και πράγματα της Ψαλτικής, υπό το φως αγνώστων μέχρι σήμερα πηγών η διαφορετικής αναγνώσεώς τους.
•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για το Ψαλτικό Μέλος: Θέματα ρεπερτορίου, αισθητικής, ανάλυσης μουσικών έργων η συναφώς παράδοσης συγκεκριμένων μελών και εξέλιξης της μελοποιίας.

οργάνωση – σχεδιασμός
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθή στην Αθήνα, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την περίοδο 13-15 Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με τον ακόλουθο γενικό σχεδιασμό:
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012
πρωΐ: έναρξη – ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις.
βράδι: κεντρική εισήγηση του ομοτ. Καθηγητού Γρηγορίου Θ. Στάθη – ψαλτική εκδήλωση – δεξίωση
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
πρωί: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
απόγευμα: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις η και ολιγόλεπτες εισηγήσεις
βράδι: ψαλτική εκδήλωση (τρεις χοροί ψαλτών)
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
πρωί: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
μεσημέρι: συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – λήξη του Συνεδρίου

πρόσκληση
Καλούνται οι επιστήμονες - ερευνητές της θεωρίας και πράξεως της Ψαλτικής Τέχνης, -πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μουσικολόγοι και ψάλτες-, που ασχολούνται με κάποια πτυχή του θέματος του Συνεδρίου, να συμμετάσχουν στο Συνέδριο.

συμμετοχή
Η συμμετοχή αφορά είτε στην παρουσίαση επιστημονικής ανακοινώσεως, διάρκειας 20 λεπτών της ώρας, κατά τις πρωϊνές θεματικές ενότητες, είτε σε ολιγόλεπτη παρουσίαση, διάρκειας 10 λεπτών της ώρας κατά την απογευματινή θεματική ενότητα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου.
Κατά τις απογευματινές συνεδριάσεις θα υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα αναρτήσεως σχετικών πινάκων, δηλαδή φωτογραφιών σελίδων χειρογράφων – πινάκων θεωρητικών ζητημάτων – βιβλιογραφικής ενημερώσεως κ.α. καθώς και παρουσιάσεως πρωτοτύπου ηχητικού υλικού. Και βέβαια ζητείται συμμετοχή ψαλτών και ακροατών, «πλήθος των μουσικών τε».
Για όλες τις περιπτώσεις συμμετοχής χρειάζεται να υποβληθή στην Οργανωτική Επιτροπή μέχρι 30 Ιουλίου 2012 δήλωση με την σαφή διατύπωση του θέματος της ανακοινώσεως και περίληψη μέχρι 300 λέξεις, στην ελληνική η αγγλική γλώσσα, είτε μέσω του Easy Chair Conference System (προτείνεται) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Οι προτάσεις συμμετοχών θα αξιολογηθούν μέχρι την 8η Σεπτεμβρίου από την Οργανωτική & Επιστημονική Επιτροπή.

Οργανωτική και επιστημονική Επιτροπή
Γρηγόριος Θ. Στάθης, Ομότ. Καθηγητής – Πρόεδρος
Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, Αναπλ. Καθηγητής – Γραμματεύς
Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Επίκ. Καθηγητής
Θωμάς Αποστολόπουλος, Επικ. Καθηγητής
Φλώρα Κρητικού, Λέκτωρ

Γραμματεία, Συντονιστική - Εκτελεστική
Γρηγόριος Αναστασίου, Διδάκτωρ Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σεβαστή Μαζέρα-Μάμαλη, Διδάκτωρ
Γεώργιος Σμάνης, Διδάκτωρ

Υποβάλλετε δήλωση συμμετοχής πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φυλλάδιο της Αναγγελίας πατώντας εδώ.

 

Image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Διεύθυνση: Ἀκαδημίας 95, Αθήνα Τ.Κ. 10677
  • Τηλέφωνα: 210-3843545 & 6942576845
  • Φαξ: 210-3843545
  • E-mail: info@ibyzmusic.gr